Monthly Archives: September 2012

The “Muhammad” Movie: Respecting the Other’s Sensibilities

I have refrained from writing a full length article on Moro issues for quite a while now because it is quite easier to just do micro-blogging on Facebook and Twitter. But I guess I’m now forced to do so because I was interviewed for a banner article on The Manila Times and I’m afraid the reporter misunderstood my […]

Indignation will continue until President Aquino blocks blasphemy on YouTube

Indignation will continue until President Aquino blocks blasphemy on YouTube
Muslim indignation over the blasphemous film, “Innocence of Muslims”, will continue and gain momentum unless President Benigno S. Aquino III blocks this vicious attack on the Holy Prophet of Islam (saw) on YouTube.
This indignation will not cease and will express itself in many ways, hopefully not through means that might go beyond the parameters of peaceful and legal remonstrance.  But continue it will, until the national government realizes that blocking this blasphemous film is the most just and practical way to defuse Muslim indignation and maintain peace.
The legal basis on which President Aquino could take action on this issue has been laid down by the Supreme Court, which has issued a Temporary Restraining Order (TRO) against the public showing of the film in the Philippines in response to the petition filed by leaders of Muslim multi-sectoral groups on September 24, 2012. 
In view of the foregoing, President Aquino no longer has the excuse not to take action. If he could accede to the demand of the Catholic Church in August 2011 to close down an art exhibit at the Cultural Center of the Philippines which was deemed blasphemous to Christianity, there is no reason why he cannot take the same measure against an assault on Islam that is considered as the Philippines’ national heritage and the faith of 10 million Bangsamoro Muslims in Mindanao and Sulu. 
Furthermore, pursuing a policy of inaction and apathy will not augur well for the national government’s effort to resolve the Moro Question. Such a policy sends a wrong signal to the Bangsamoro people. Separatist sentiment, far from having subsided, is strong because it feeds on the historical and current injustices on the Bangsamoro Muslims that have not been redressed until today although peace negotiations are going on between the government and the MILF. The Aquino government will be pushing this separatist sentiment to an irreversible point if it tolerates by its gross inaction this latest assault on the Islamic sensitivities of the Muslims. Indeed, it will only prove that the Bangsamoro people have no place in a Philippine society that is oblivious to the existence, let alone rights, of a Muslim minority that has been minoritized by colonization, annexation and occupation.
We have lost a large part of our ancestral homeland.
We have lost the sovereignty, freedom and independence that we once enjoyed under the Moro sultanate states when our Moro homeland became a part of the Philippine Republic.
All of this we have accepted with patience and have endured the sufferings and humiliation as a consequence therefrom.
We cannot, however, countenance this attack on our Islamic faith.
We cannot allow losing our Islamic faith in the way we have lost our homeland and freedom.
We declare here and now that this latest attack on the Prophet Muhammed (saw) is an attack on our Islamic faith; and an attack on our Islamic faith is an attack on all of us, Muslims, whether at the individual level or at the collective level.
Lest this is not understood by this country and its rulers, the limits of our endurance and patience would be breached by government inaction and apathy. 
We only ask one thing from the Aquino government:
Block the blasphemous film from YouTube! 
Prevention is better than cure. Would this be not possible, Muslim indignation could graduate to the level of Intifada.
signed this 28 of September  2012 at Mendiola, Manila, PH.
 convenors:
 AGAKHAN ‘BINLADEN’ SHARIEF,          DATU HAJ ANSARI D. ALONTO
09399193044 09192269229 /                             09056700365

  DRIEZA A. LININDING,                              DATU NASSER DIMAPINTO
  09215434761

JAMIL ‘MOTAWA’ YAHYA,                          DATU NASIEF MALAWANI

-end-
Category: Uncategorized

BUDGET 2013 – DARI BERNAMA II

KUALA LUMPUR: Kadar pencen minimum bagi pesara kerajaan yang berkhidmat sekurang-kurangnya 25 tahun akan dinaikkan daripada RM720 kepada RM820, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata pelarasan pencen i…

BUDGET 2013 – DARI BERNAMA

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini membentangkan Belanjawan 2013 di Dewan Rakyat, yang keempat bagi beliau sebagai Menteri Kewangan.

Berpakaian baju Melayu berwarna hijau lengkap bersamping, Najib mula membentangkan Belanjawan, bertema “Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati” pada 4 petang, dan ia disiarkan secara langsung oleh stesen-stesen radio dan televisyen utama.

Dengan pilihan raya umum ke-13 bakal diadakan pada bila-bila masa sahaja, rakyat Malaysia teruja untuk mengetahui apakah berita baik untuk mereka dalam Belanjawan kali ini berikutan kebimbangan mereka terhadap punca pendapatan yang boleh menjejaskan kualiti kehidupan mereka.

Rakyat mengharapkan kerajaan akan menangani isu-isu berkenaan dan pada masa yang sama memastikan keadaan ekonomi negara kekal kukuh berikutan ketidaktentuan ekonomi global.

Menjelang pembentangan Belanjawan hari ini, pakar ekonomi, ahli politik serta rakyat biasa dan setiap lapisan masyarakat telah menyuarakan pendapat mereka mengenai apa yang Najib patut masukkan di dalam Belanjawan.

Najib menulis dalam blog beliau bahawa Belanjawan ini disediakan selepas mengambil kira pelbagai pandangan daripada rakyat.

“Terima kasih atas input anda , ini benar-benar mewakili sesuatu yang disuarakan oleh rakyat, untuk rakyat – dan saya berharap semua lapisan rakyat Malaysia dapat melihatnya daripada isu-isu yang ditangani,” tulis beliau.


Belanjawan ini akan dibahaskan dan diluluskan pada persidangan Dewan Rakyat yang bermula 24 September dan akan berakhir pada 27 November.

Belanjawan ini juga adalah yang terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13 diadakan berikutan mandat kerajaan akan tamat pada 28 April, 2013.

Najib boleh memohon membubarkan Parlimen pada bila-bila masa antara sekarang dan akhir April. 

Pembentangan Belanjawan 2013

Dalam pukul 4 nanti akan start pembentangan belanjawan 2013 oleh Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak. Hari Jumaat memang selalu dipilih untuk pembentangan belanjawan kerana menghormati Jumaat sebagai penghulu segala hari.

Apakah intipati y…

Turk and Arab Youth Congress

Dear Turk and
Arab Youth Congress,

Thinking that I
will get accepted to participate in a youth congress dedicated to Turk and Arab
youths only is beyond disbelief. My application, probably one of my random
applications sans contemplating if ev…

Category: Uncategorized

Malaysia Delicacy

Is it an Indian food? An FB friend asked me. Yes it is. It is called in Sandakan as Roti Telur [A Roti Mixed with Egg]. This is the food I miss most when I’m out of Malaysia. When I was in Zamboanga City, Sulu Darul Islam, I found a Malay Restaura…

Gambaran Syurga dan Neraka

Bagian terakhir dari kehidupan akhirat adalah syurga dan neraka. Syurga adalah tempat yang digambarkan tersangat indah dan penuh dengan segala keperluan, yang disediakan bagi orang-orang yang banyak berbuat kebajikan. Sedangkan neraka adalah tempa…

Terima Surat…..

Dua hari lepas juga ada terima dari Karangkaf.

Kalau jadi petang nie MA hendak tuntut hadiah. Sambil tu hendak menyelesaikan beberapa perkara. Kena ambil Aisya awal juga coz hendak buat gambar pasportnya.

Food is Peace organizes Moro women in 2 Maguindanao towns

The Food is Peace, a project jointly implemented by the Kadtuntaya Foundation, Inc. (KFI) and the Bread for the World (BfW) in the municipalities of Datu Anggal Midtimbang (DAM) and Sultan Sumagka in Maguindanao, has shifted to organizing Moro women farmers as a strategy for the latter’s empowerment in both…

Awesomeness

LONTARThe lineup of writers for the first issue of LONTAR: The Journal of Southeast Asian Speculative Fiction made me squeal with delight. Etching the Lontar | Jason Erik Lundberg (Editorial)Departures | Kate Osias (Fiction)Love in the Time of Utopia | Zen Cho (Fiction)Philippine Magic: A Course Catalogue | Paolo Chikiamco (Non-Fiction)Jayawarman 9th Remembers the Dragon Archipelago | Chris Mooney-Singh (Poetry)The Immortal Pharmacist | Ang Si Min (Poetry)Stainless Steel Nak […]

Category: Uncategorized

Awesomeness

LONTARThe lineup of writers for the first issue of LONTAR: The Journal of Southeast Asian Speculative Fiction made me squeal with delight. Etching the Lontar | Jason Erik Lundberg (Editorial)Departures | Kate Osias […]

Category: Uncategorized

Kuasa Pertama The Wizard of History

Bagaimana?Sudah tentu anda semua ternanti-nanti apakah ‘kuasa sakti’ saya yang pertama.Untuk menjadi seorang ahli sejarah yang radikal,memiliki ‘kuasa sakti’ ini adalah satu keperluan atau ‘prerequisite’ kepada kemampuan keempat yang nanti saya akan dedahkan.Kemampuan ke-4 itu adalah termasuk Deria Keenam yang tidak semua orang mampu memilikinya,tetapi ia tidak mustahil boleh dilatih.Kuasa sakti pertama saya ini membolehkan saya dan pakar sejarah yang lain mengetahui apakah yang tersirat di dalam manuskrip-manuskrip atau jurnal-jurnal sejarah,walaupun membaca sebaris ayat.Kuasa sakti ini ini boleh menarik seberapa banyak kesimpulan,deduksi,rumusan atau analisis dari kandungan bahan bertulis.

Kuasa sakti saya yang pertama ialah…

“READ BETWEEN THE LINES”

I knew you were here. I could smell your fear.

-Blackheart,Ghost Rider

Seorang ahli sejarah yang profesional mempunyai pelbagai taktik untuk menyelesaikan sesuatu kes sejarah.Ya,dalam hal ini profesion ahli sejarah sama seperti seorang ahli forensik jenayah atau pun seorang ‘troubleshooter’ dalam industri kejuruteraan.Ini terkandung dalam histeriografi.Terdapat dua keadaan di mana seseorang pakar sejarah memerlukan kajian ke atas sesuatu subjek.Pertama kajian ke atas bukti intelek.Kedua ke atas bukti fizikal.Bukti intelek ialah bahan yang boleh dibaca atau didengar.Ia termasuklah karya,manuskrip,prasasti atau riwayat.Bukti fizikal memerlukan pakar sejarah turun padang,atau ‘turun site’,untuk memerhatikan ‘karya’ sejarah dalam bentuk bangunan,runtuhan,tapak arkeologi dan sebagainya.

Adakalanya seseorang ahli sejarah tidak mempunyai sumber bukti fizikal,namun memiliki bukti intelek sebagai contoh,hanya memiliki beberapa manuskrip untuk dibuat kajian.Daripada manuskrip atau bukti bertulis ini,ahli sejarah akan membaca atau jika perlu,membuat terjemahan,selepas itu memuat rumusan dari bacaan.Namun,semua ini ada kekangan,jika manuskrip tersebut hanya merupakan sebarisan ayat sahaja,atau terlalu ringkas atau kandungan yang boleh dibaca atau ditafsirkan terlalu minimum,atau kandungannya merupakan kata-kata tersirat.Jadi bagaimanakah seorang ahli sejarah mahu menggunakan semaksimum mungkin bahan intelek yang ada padanya,bagi menyelesaikan sesuatu kes?

Ya,dia memerlukan kemahiran menafsir secara ‘READ BETWEEN THE LINES’.

Apakah itu?Bagaimana?

‘Read between the lines’ bermaksud kita membuat penafsiran secara tersirat daripada sesuatu ayat.Jadi ia juga bermaksud ‘BACA SECARA TERSIRAT’.Sebagai contoh,

Jack tidak gemarkan gula.Dia selalu minum air kosong.

Orang yang berfikiran satu lapisan akan melihat ini ayat ini satu pernyataan yang ‘straight to forward’.Namun jika dia membaca secara ‘read between the lines’ dia akan membuat pelbagai tafsiran,contohnya,

Jack seorang penghidap kencing manis.

Dua ayat ini tidak ada kena mengena jika dilihat dari sudut pernyataan.Kita boleh menganalis dengan menggantikan nama ‘Jack’ pada ayat kedua dengan nama lain,

Jim seorang penghidap kencing manis.

Apabila kita letakkan kedua-dua ayat ini secara berdekatan,adakah orang yang berfikiran satu lapisan akan mengesan sesuatu?

Jack tidak gemarkan gula.Dia selalu minum air kosong.

Jim seorang penghidap kencing manis.

Orang yang berfikiran satu lapisan akan melihat dua pernyataan ini sebagai dua pernyataan berbeza.Namun jika dia membaca secara READ BETWEEN THE LINES,dia akan mendapati…

Jack seorang penghidap kencing manis

Tetapi jika anda lebih ‘expert’ dalam menafsir secara READ BETWEEN THE LINES seperti saya (dengan maaf) anda akan mampu mengeluarkan lebih ‘kuasa sakti’ dari hanya dua ayat ini.Bagaimana?Lihat,saya akan menafsirkan begini,

Jim juga tidak gemarkan gula.Jim juga selalu minum air kosong.

Aha,nampak.Adakah ia berhenti setakat itu sahaja?Tidak,anda perlu membuat RUMUSAN untuk MENGIKAT pernyataan tadi,sebagai pengukuhan:

Jack dan Jim penghidap kencing manis.

Jack dan Jim tidak gemarkan gula,Jack dan Jim selalu minum air kosong.

Nampak?Ini adalah deduksi dari kemahiran READ BETWEEN THE LINES.Subjek ini memiliki ciri-ciri penakulan mantik,namun ia lebih ‘advance’.Saya tanya anda,adakah ia berhenti setakat itu sahaja?

TIDAK.

Mari saya tunjukkan.Dari kes di atas saya akan membuat lebih banyak READ BETWEEN THE LINES.

Jack dan Jim cepat merasa penat.

Bagaimana saya tahu?Sebab saya tahu.Saya tahu penghidap kencing manis cepat merasa penat.Mengapa?Kerana kekurangan insulin untuk memproses gula dan kegagalan hati mengubah glukosa kepada tenaga yang diperlukan.Jadi anda makan banyak gula dan karbohidrat tapi tidak dapat tenaga.You understand?

Bagaimana saya tahu?Sebab saya ada THE POWER OF KNOWLEDGE.Jadi kriteria yang wajib ada untuk pergi jauh dalam ‘menggunakan’ kuasa READ BETWEEN THE LINES ialah ilmu pengetahuan yang luas.Dalam konteks penyiasat jenayah profesional,mereka mempunyai pengetahuan dalam banyak perkara.Mereka mengetahui psikologi manusia,emosi,budaya,sains dan teknologi,bahasa,sosial,politik dan ini…SEJARAH.Anda pernah baca cerita-cerita penyiasatan,atau sekurang-kurangnya meminati komik-komik detektif sebagai contoh Detektif Conan?Ya,di sana banyak contoh kemahiran asas READ BETWEEN THE LINES digunakan untuk menyelesaikan kes-kes jenayah.

Anda fikir ia berhenti di sini?Tidak,ia akan berterusan sekiranya anda lebih bijak menggunakan peluang dalam membaca secara READ BETWEEN THE LINES.Mari saya tunjukkan,

Jack dan Jim perlukan gula ringkas.

Apa itu gula ringkas?Nama saintifiknya glukosa.Oleh kerana mereka kekurangan insulin atau mengalami komplikasi hati,gula yang dimakan oleh mereka tidak dapat diproses ke bentuk lebih ringkas untuk mudah digunakan sebagai TENAGA.Dengan kata lain nak dapat tenaga dari gula,kena tukar gula jadi glukosa dulu.Dari glukosa baru dapat tenaga.

Jadi Jack dan Jim perlukan gula ringkas.Adakah anda berasa lebih bijak dari saya?Mari kita lihat.

Jack dan Jim berpotensi membeli produk Glucotim saya!! (contoh)

Jika saya penjual gula khas untuk penghidap kencing manis,pernyataan tentang Jack dan Jim adalah lubuk duit buat saya.Sebab itu,orang yang terlibat dalam pemasaran (marketing) juga menggunakan teknik ini untuk membaca keuntungan masa hadapan.Eh,macam pernah dengar je.Yup,spekulator pasaran saham untuk konotasi lebih ‘advance’.Sebab itu ada konsep pasaran hadapan.Orang membeli dan menjual untuk satu premis,pasaran atau komoditi yang tak wujud lagi atau akan wujud.

Ok,akhirnya kita tahu bahawa orang akan READ BETWEEN THE LINES berdasarkan tujuan selepas berdasarkan pengetahuan.

Apa kaitan dengan saya?Oh,banyak kaitannya.Sebagai pengkaji sejarah yang bergerak online dan offline,saya memerlukan teknik khas ini untuk membantu saya menafsir beratus-ratus manuskrip dan prasasti.Mengikut pengalaman saya,cara orang berhubung melalui karya mereka berbeza dengan hari ini berdasarkan perubahan sistem sosial dan teknologi.Pada masa dahulu,cara berhubung mereka jika kita tafsirkan pada hari ini sangat berkias-kias,memiliki nilai sastera tinggi dan bersifat klasik.Jadi pengetahuan diperlukan untuk menyesuaikan cara orang dahulu berhubung dengan rumusan kita yang hidup pada hari ini.Dalam disiplin sejarah,teknik ini lebih kepada sistesis dan kritis.Saya akan beri kajian kes.

Pada tahun 1842,seorang pegawai konsulat Perancis di Mosul,Paul-Emile Botta telah memulakan penggalian di Sungai Tigris setelah membaca di dalam Injil tentang kewujudan kota purba Nineveh (Arab menyebutnya Nainuwa sementara dalam bahasa Akkadia,Ninwa) seperti di dalam Genesis 10:11:

“Out of that land went forth Ashur,and builded Nineveh, and the city Rehoboth, and Calah,”

Kota ini juga disebut dalam kisah Jonah (Nabi Yunus) yang diperintahkan untuk berdakwah kepada satu penduduk kota.Botta percaya terdapat sesuatu di sebalik kata-kata itu dan mengkaji bahawa Ashur adalah bukan nama orang tetapi satu bangsa purba,Asssyria (bangsa Asyur) yang pernah menjadi kuasa besar di lembah Furat dan Tigris bersama-sama Babilon.Botta telah menghabiskan masa enam minggu menggali di Kuyunjik,namun segalanya sia-sia,hanya ketulan batu-bata dan benda-benda kecil yang tidak berkaitan.Namun satu hari,Botta didatangi seorang dari sebuah kampung bernama Khorsabad di Iraq dan orang itu telah mempersoalkan ‘hobi’nya mengumpul benda-benda yang tidak berfaedah.Namun seorang pewarna kain telah mendengar perbualan Botta dan orang Khorsabad itu telah mengajak Botta menggali di sana kerana mereka juga selalu menjumpai batu-bata yang sama ketika menggali di Khorsabad.Akhirnya pada 20 Mac 1843,selepas 3 hari menggali,mereka menjumpai bahagian atas satu tembok dengan sebahagiannya diukir dengan ukiran bas-relief.Beberapa minggu kemudian,Botta telah menemui ruangan besar,sejumlah besar koridor dan ukiran-ukiran pada tembok yang menggambarkan raja-raja dan dewa-dewa,peperangan dan ritual keagamaan.Pada masa itu Botta memikirkan dia telah menemui Nineveh,namun penemuannya ketika itu adalah istana Sargon II,raja Assyria.

Namun penemuannya telah membuka jalan kepada para pengkaji selepas itu seperti Sir Austen Henry Layard yang telah menemui istana Sennacherib pada tahun 1849 yang mempunyai 71 bilik dan Perpustakaan Ashurbanipal yang mengandungi 22,000 tablet tanah liat berisi tulisan Cuneiform.Akhirnya pada tahun 1927,di bawah Campbell Thompson,mereka telah menemui sebahagian tembok kota yang digelar ‘Nabi Yunus’,yang merupakan tembok pertahanan luar Nineveh.

Ini adalah contoh bagaimana,para pengkaji melakukan penerokaan sejarah hanya berdasarkan tafsiran dari satu-satu manuskrip.Bagaimana mereka menemui petunjuk dalam manuskrip dan bertindak mengikut pengetahuan mereka berdasarkan sejarah.

Satu lagi kajian kes yang terkenal ialah penemuan Borobudur.Orang yang memerintahkan pencarian Borobudur,Stamford Raffles telah membaca ayat-ayat yang menceritakan tentang kewujudan candi purba dalam sebuah manuskrip Jawa Kuno.Para penyelidik mempercayai manuskrip itu adalah Kakawin Nagarakratagama,yang ditulis oleh Prapanca pada tahun 1365 Masehi menceritakan kerajaan Majapahit dan kerajaan-kerajaan Jawa sekitarnya.Dalam perenggan/pupuh ke 77:

len teka budur wwirun i wunkulur mwan i manangun i watu kura, bajrasana mwan i pajambayan / ri samalanten i simapura, tambak laleyan i pilangu poh aji ri wankali mwan i beru, lmbah dalinan i panadwan adi nika ri pacaccan apagoh.

maksud:

Sebaliknya Budur,Wirun,Wungkulur dan Mananggung,Watu Kura,Bajrasana dan Pajambayan,Samalanten,Simapura,Tambak Laleyan,Pilanggu,Poh Aji,Wang Kali dan Beru, Lembah,Dalinan,Pangadwan adalah yang pertama-tama di dalam daftar itu telah ditetapkan.

Kepercayaan Raffles tentang satu binaan besar yang hilang di Jawa semakin menyemarak apabila berada di Semarang pada tahun 1814 apabila diberitahu oleh orang tempatan tentang satu binaan raksasa yang diseliputi rimba di tengah Jawa.Binaan itu menjadi mitos di kalangan orang kampung di sekitarnya,mengaitkannya dengan nasib malang dan malapetaka.Selepas itu bersama H.c Cornelius dan 200 orang-orangnya telah membersihkan Borobudur selepas menjalankan 2 bulan penyiasatan.Mereka akhirnya benar-benar menemui ‘Borobudur’ iaitu nama yang ditulis oleh Raffles di dalam bukunya The History of Java.Tidak ada tempat bernama Budur di Jawa,hanya nama tempat itu ditemui dalam Kakawin Nagarakratagama.

Satu lagi kes ialah kisah Raimy Che Ross,seorang pengkaji bebas dan tutor di Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri & Perdagangan,Pelatih Siswazah di National Gallery of Australia dan Sarjana Pelawat dengan Pusat Pengajian Komanwel Malaysia di Trinity College,Cambridge.Beliau diceritakan telah membaca satu perenggan dalam satu manuskrip Melayu Kuno yang pernah dimiliki oleh Stamford Raffles di Perpustakaan London,tentang kewujudan Kota Gelanggi.Beliau juga menemui petunjuk tentang kota ini ketika berada di Perpustakaan New South Wales State dari manuskrip purba Melayu dan surat-surat berbahasa Jawa.Beliau akhirnya telah menghabiskan masa lebih kurang 12 tahun mengkaji lokasi kota purba yang hilang itu.Nama kota itu ada disebutkan juga di dalam Sulalatus Salatin versi A. Samad Ahmad:

“Hatta berapa lamanya berjalan itu datanglah ke negeri Langgiu; dahulu
negeri itu negeri besar, kotanya daripada batu hitam, sekarang lagi
ada kota itu di hulu Sungai Johor. Adapun nama asal Langgiu itu dengan
bahasa Siam ertinya per¬bendaharaan permata, maka adalah nama rajanya
Chulan; akan baginda itu raja besar, segala raja-raja yang di bawah
angin dalam hukumannya.”

Tetapi kita kena ingat Sulalatus Salatin ada banyak versi,lebih kurang 30 versi!Ini disebabkan ramai pegawai British di zaman penjajahan juga campur tangan
dalam terjemahan mereka (mereka pandai berbahasa Melayu dan membaca
tulisan Jawi).Bayangkan jika versi terawal menyatakan lokasi ditempat
sekian-sekian,maka bayangkan jika pegawai tadi ubah tempat lain,atau kesilapan menterjemah.Versi Barat yang
terkenal ialah Shallabear dan Winstedt.

Malangnya dari cerita yang saya dengar,mengatakan bahawa usaha 12 tahun Raimy Che Ross telah ‘diblock’ oleh kerajaan Malaysia atas sebab-sebab yang pelik.Ada informer saya yang beritahu ini ada kaitan dengan lokasi PUB kepunyaan kerajaan Singapura yang dikawal ketat tentera.Bayangkan jika kesan-kesan kota ini berada di dasar empangan itu!Usaha dari sekumpulan pengkaji dari satu unversiti tempatan juga telah dihalang oleh pihak atasan.What the hell of these?Saya tidak faham dengan sesetengah polisi butasejarah pihak kerajaan.

Tetapi,saya ada pandangan sendiri tentang lokasi Gelanggi.Berdasarkan riwayat Sri Dharmaraja dan beberapa jurnal dari Kemboja,saya mengagak lokasi sebenarnya .Namun buat masa ini saya tidak boleh mendedahkan kerana ia masih hipotesis,dan jika ada pihak yang menyalahgunakan idea saya,mereka mungkin akan merosakkan kawasan bersejarah kita sama ada merompak artifak dan barang berharga (baca:harta karun) atau atas tujuan politik kotor.

Banyak lagi contoh-contoh popular,tetapi antara paling saya kagumi ialah Goerge Coedes,penyelidik Perancis yang telah menemui nama satu empayar maritim paling disegani Asia Tenggara hanya berdasarkan deduksi kepada rekod-rekod purba Imperial China tentang duta-duta yang dihantar oleh empayar itu.Apabila Prasasti Kedukan Bukit ditemui yang jelas menyebutkan nama ‘Srivijaya’,maka pendapat George Coedes tentang perkataan ‘San Fo Qi’ atau ‘Shi Li Fo Shi’ juga ‘Sri Boja’ adalah kerajaan yang sama.Coedes pertama kali menyatakan kewujudan Srivijaya pada tahun 1918,manakala Prasasti Kedukan Bukit ditemui pada tahun 1920.

Jadi bagaimana?Sudah tahu rahsia kuasa sakti saya selama ini?

Ok,sekarang saya beri 3 contoh ayat untuk anda baca secara READ BETWEEN THE LINES.

Premis 1:
“Tanah Melayu adalah istilah yang tercipta dizaman bahasa jawa banyak diguna pakai terutama zaman Majapahit berkuasa, Kerajaan Melaka, dan Kerajaan Demak. Keseluruhan pemerintahnya adalah ramai dari raja jawa berbahasa jawa. Bahasa melayu dijadikan bahasa istana pada mulanya dahulu. Bahasa jawa atau jawi serta tulisan jawinya yang mengandungi huruf tambahan dari koleksi hijaiyahnya iaitu ‘ga’ dan ‘nga’ kerana bahasa jawa dan akhirnya dimelayukan ini terpaksa menambah dua huruf tersebut untuk disesuaikan dengan lahjah jawa yang banyak perkataan sengau dari yang lain. Ini hanya sangkaan saya, setelah saya dapatkan sedikit sebanyak petunjuknya dari perkhabaran alam ghaib”

Premis 2:
“Once again our government wiped out any references to a famous Melaka prince as being Hindu and belonging to the powerful Hindu empire Sri Vijaya.So all of a sudden our museums, school text-books etc. all refer to Parameswara as a Malay prince”

Premis 3:
“SUDAH TERANG LAGI BERSULUH GAMBAR RAJA SIAM KEDAH SYBURI MERONG MAHA WANGSA DI DALAM PETA PERANCIS 1754 M JELAS TERPAMPANG MEMAKAI SERBAN, BERJUBAH DAN BERJANGGUT”

Bolehkah anda membaca secara READ BETWEEN THE LINES tiga ayat di atas?Saya?Adakah anda lebih bijak dari saya?Ini jawapan READ BETWEEN THE LINES saya:

It’s holy crap!

😀

Jadi anda telah mempelajari sesuatu hari ini bukan?Jika anda melatih diri anda membaca secara READ BETWEEN THE LINES anda juga melatih diri anda sama seperti pakar forensik,detektif sehingga kepada juruteknik elektrik berfikiran secara ‘troubleshoot’.Jadi…

READ BETWEEN THE LINES

~Srikandi
It’s okay if you disagree with me.I can’t force you to be right.

(iklan di dalam artikel ini tidak berbayar.Ihsan dari MF untuk membantu graduan universiti)

Category: Uncategorized

CFP: Social-Economic Situation of Middle East Youth on the Eve of the Arab Spring

CALL FOR PAPERS

Workshop on the Social-Economic
Situation of Middle East Youth 
on the Eve of the Arab Spring

December 8-9, Beirut, Lebanon
(tentative)

 Co-organizers:
Edward Sayre, Associate
Professor of Economics, University of Southern Mississippi;
Tarik Yousef, CEO,
Silatech;
Nader Kabbani, Director of Research and Policy, Silatech

Contact email:
edward.sayre@usm.edu

Category: Uncategorized

ALLAH Protects NABI MUHAMMAD SAW from EVIL MALIGNERS!

Today in our millennium, the CHARACTER ASSASSINS FAILED just as during The Prophet’s (SAW) time they FAILED to either IMPRISON or ASSASSINATE the Seal of the Prophets SAW ♥ ♥ TRULY, as they plot, ALLAH plots, and ALLAH is the BEST of PLOTTERS ♥

Category: Uncategorized

Burger Sandwich: A thrifty meal

Tonight, my roomie Norhana and I had nothing for dinner. To put it accurately, we ran out of rice to cook. It’s only 4 days left before salary time and all that’s left of my money went to the camera that I used to take these pictures. No regrets, thoug…

Category: Uncategorized

An Open Letter to President Benigno S. Aquino III

In the Name of Allah, Most Beneficent, Most Merciful


An Open Letter to President Benigno S. Aquino III

Dear Mr. President,

Greetings of peace.

The repeated pronouncements coming from your office stating that you cannot block the US-produced film, “Innocence of Muslims”, from YouTube all in the name of freedom of expression  despite the appeals of the Bangsamoro and Filipino Muslims in this country is, indeed,  very disheartening. We find your office very callous, indifferent, insensitive, uncaring and heartless to us, Muslims, who have been deeply offended and infuriated by this vicious and malicious assault on our religious sensitivities.

We are extremely disappointed by your apathy.

The Philippines claims Islam as her National Heritage because of its role in, and contributions to, the history of this country. Yet we do not understand why your government would tolerate a very nasty assault on this National Heritage that could even have dire implications on the current efforts of your government and the Muslims to resolve the conflict in Mindanao and Sulu. We cannot understand why the ‘freedom of expression’ of that sick mind that created the film would take precedence over national reconciliation and peace between Muslims and Christians, and between the Bangsamoro and Filipinos in the South.  

Allow us to ask you, Mr. President: will you tolerate an insane person to make a film bloated with lies regarding your family and show it on YouTube for everyone to see?  Will you, for example, just take it sitting down if a despicable film is shown depicting Ninoy, your much-respected father, as a sex-maniac and pedophile;  your mother, President Cory, as an adulterer;  or  your sisters as prostitutes and swindlers so that the people could mock and make fun of your family? What will you feel and what will you do in such an oppressive situation? Will you allow that film to stay on YouTube for everyone to see – young and old alike who would not be able to discern if this film is true or false? We do not think that you would not rise to the defense of your loved ones, Mr. President. It would be unnatural or abnormal not to do so.

Mr. President, any Juan dela Cruz in our country who has decency and honor left in him and could afford the services of a lawyer would certainly file a case of libel or moral defamation if someone hurls lies regarding his person or family in print or broadcast media. It is his right to protect himself and his family from character assassination or vilification. He would do all his best to stop the spread of these calumnies and would move heaven and earth to put the perpetrator(s) of this crime behind bars.

The despicable film cannot be compared to a lousy fiction novel or a pornographic magazine that has limited circulation. It has been posted on YouTube with the sinister intent to reach the most number of audiences worldwide to denigrate Islam, the Holy Prophet (pbuh) and the Muslims. This is why we cannot just ignore this blatantly malevolent travesty of the truth vis-a-vis the life of the Holy Prophet (pbuh).

Mr. President, Prophet Muhammad (pbuh) is very much dear to us Muslims.  Prophet Muhammad (pbuh) is the Messenger that brought us to Allah, Most High. We, Muslims, are one nation (ummah) because of him. We have been guided to Tawhid (monotheism) through the divine revelation that Allah had coursed through him. He is the ‘Great Exemplar’, the ‘Mercy to Mankind’, that taught and inculcated in all of us the meaning of compassion and the lofty ethos based on the Islamic principle of universal brotherhood that precludes and abhors racism and the exploitation of man by man and the oppression of man by man.  It is because of him that we have learned tolerance and are, therefore, obligated to respect all religions and to revere all the Prophets of Allah (peace be upon all of them) from Adam to Abraham, Moses, Jesus and Muhammad. 

And Muhammad (pbuh) is the Seal of Prophethood.

It is in this context that anybody who insults Muhammad (pbuh) insults all the Prophets and, therefore, insults us Muslims as well as all the followers of the Abrahamic faiths.  Anyone who assassinates his character humiliates us. To reiterate and put it succinctly, Mr. President, we, Muslims, deem any attack on the person of our beloved Prophet Muhammad (pbuh) as an attack on all of us. This explains why individually and collectively, we are protesting against all those who denigrate or malign his person.  We vehemently condemn the showing of that obscene film in this part of the globe which you, Mr. President, are capable of blocking on YouTube if you were to order stopping this assault on Islam and your Muslim constituents, unless of course you no longer consider us part of your constituency. We are deprived of our right against moral defamation and so we demand retribution.

Nay, we demand justice.

Freedom of expression for a liar and an evil man when tolerated by any state or government to bring ‘unpeace’ to 2 billion Muslims and cause mayhem around the world is freedom of assassination.
This, in a very true sense, is terrorism. And those who tolerate it abet it, and, in effect, are driving the world into the precipice of irreversible conflict, violence and war on a global scale.
Mr. President, we are now calling for justice for the insult that has been hurled on the Prophet (pbuh). It is our paramount obligation as Muslims to defend him.  And we will not stop protesting and demanding that the film be blocked from YouTube in this country because for as long as you allow its showing, you allow the perpetuation of the injustice committed on Islam and on Prophet Muhammad (pbuh) and, therefore, on all of us Muslim citizens of this Republic.

Mr. President, we are asking you to enjoin what is right and prohibit what is wrong.

Please block the film on YouTube as soon as possible. This is all we ask.

In fine, may you be guided and protected by the Almighty Lord of the worlds so that you can chart this country to the TUWID NA DAAN that you have made the guiding philosophy of your administration. 

In peace and justice,


For the Muslim Women Center for Change:
Rowena Awliya Javier-Alonto
Chairperson
September 22, 2012

Category: Uncategorized

Freedom of expression is not absolute

   Freedom of expression is not absolute…By. MAJEED M. MOSLEM Right vs Right. From the premise of relativism of rights, I venture the view that the claim of some Government officials that the video showing Anti-Islamic propaganda ca…

Category: Uncategorized

Suysuy ha pag-iskul

Ha laum sin Classroom namu: BSLR-East

Bismillah
Waypa aku nakatagna’ magstory about sin kabuhi’ ku bihaun (buhi’ pa isab kita, hehe). Dih ku na maraih ini katagnaan bang daing hain nagtagna’ in class namuh, sa unu bang unu na in yari bihaun, sulayan ta hisuysuy. Kalu awn makawa’ ta misan maniyu’-tiyu’ pangadjian (naks).
Kahapun, Alhamdulillah ampa naubus in 2nd exam namu’ ha OS205 (Thorax), amuna in Cardiac Physiology. Unu ta’ ini?
In piyaghindu’ kamu’ indaginis-barapa ha pasalan sin jantung (heart) sin tau. Malingkat tuud, mataud aku kiyaingatan bahgu pangadji’an. Ha laum sin duwang ka pitu limabay, hinduan kami ha mga topic: Cardiovascular Physiology (bang biyariin magpump in jantung natu’) iban unu-unu na in kumugdan related ha Cardiovascular System atawa CVS. Daing ha topic Cardiac Cycle (unu na mayan in magjatu ha tiyap-tiyap “tibok ng puso”; pila in taud sin dugu’ mag-guwa), Hemodynamics (pagdagan sin dugu’ daing ha jantung pa baran, sambil magbalik); sambil pa Clinical aspects sin CVS biya’ sin Electrophysiology (ECG, amun daran pagkakitaan ha mga hospital; biyariin pagbassa kaniya) sambil mga X-Ray (Cardiac radiology) iban mga kasakit-sakitan sibu da ha hambuuk pasyente (Cardiac Diagnostics) sambil pa mga kawman (CVS Epidemiology). 
Hambuuk ha mga preceptorials namu’ 
Ha laum sin 2 weeks yadtu, tiyagnaan na kami sambil hinduan sin mga mastal namu’ bang biyariin in pagconduct Physical Examination (CVS History taking and PE); bang biyariin in pagkawa-Blood Presure (BP; bukun tuwih maluhay bang first time mu hehe). Hinduan da isab kami ha Procedures in Chest PE (Palpation, Percussion and Auscultation: amun pag-usal sin stethoscope ha daghal sin patient; feeling namu Doctor na kami katan hehe) iban dugaing-dugaing pa mga kapanyapan pag-usalun ha pag-check up sin CVS. Huun, enjoy tuud mag-iskul bang kaw mabaya’ tuud umingat. In masakit hadja ha pag-iskul ha Medicine, bang dumatung na in Exams…

Bihaini in taud sin hipag-exam namu’. every week.
Bang ku itungun katan, marai’ hika 13 atawa 14 exam na ini (grabe in taud, agun tiyap-tiyap hangkapitu awn kami exam =( pagubus mahunit pa katan. Bunnal, wayruun maluhay ha mga exams bang kaw nag-iskul na ha Medicine. Bukun nakapila na kami naka-experience amun mangasubu ha baran mu: “Kaya ku pa baha’ tuud ini?” (haha, way aku nagdrama mga taymanghud, asal normal na kunu’ in bihayni). Muna masusa bahasa pasal kiyahunitan na tuud; pag-ubus dai’-dai’ da yaun, Ok na isab. Hehe.
Daipara, magsukul aku mataud da isab mga taymanghud yari ha Manila amun masi-masi magpatumtum kaku’. Muna-muna na in mga taymanghud ku ha UP AMS (UP Association of Muslim Students), in mga bagay ku ha CIPYML.

Left side: UP AMS Med students  (future doctors inshaAllah), Ate Furqaan Lim, Ate Hanna Marohom, and me.
Right Side: Muslim Doctors from PGH (UPCM Alumni), Dr. Bainary Macaurog, Dr. Angie Dugasan, adn Dr. Al-Radjid Jamiri

Awn waktu pagkalupahan ku laung sin mataud pa sabab mayta’ subay masi-masi aku di’ pagkalawaan “hope”. Subay ku tumtumun hi Inah ku yadtu ha hula’ iban mga taymanghud ku, nagtutuyu’ ha mammayan maka-iskul kami marayaw. Subay ku tumtumun in katan sin liyabayan ku, sambil nakasud aku ha iskul ini Alhamdulillah. Subay ku tumtumun in mga bangsa ku ha hula’ naglalagi tabang, wayruun misan hipag-paubat ha baran nila. Subay ku tumtumun mayta’ aku yari. Wayruun na aku hikasabab mayta’ aku di’ mag-iskul, magtuyu’ marayaw. (Nah. Ha hal yan, maraih subay magbalik na aku magbassa sin notes ku haha; nakonsyensya na in bhoy.)

Kiyarihilan in bhoy chance magpatta iban steth. hehe feeling doctor, misan magkawa B, dih pa maingat.

Bunnal Mahunit magDoktor. Sa bang kaw taptap in pangindu’a pa Tuhan iban pangayu tabang kaniya, tantu paluhayun niya in katan, in shaa Allah! 🙂

Daindiy ku naa tubtuban in suysuy, kalu kaganapan da ha susungun inshaAllah.
(Bisita man kamu pa hambuuk site ku: Tausug 101)

Salam Kasilasa!
-Anak Iluh

Wayruun mahunit bang mu paglugtuan

Bismillah..
Malugay na aku wayruun nakasulat diy ha blog ini. Ha laum sin pila bulan limabay daing ha kasuwd aku pa UP College of Medicine, agun nagsunud-sunud na in mga hinang madtu-mariy. Kahaba’ hangka pitu awn kami exams. Kansa misan biyariin in baya ku magpost, agun kahunitan na aku manglawag time misan da kuman mag-update sin blog ku laung kailu. Higanap mu pa in pag-iyanun “Adaptation Stage” ku ha hula’ ini landuh in layu’ pa hula’ ku kalasahan; bukun hat ha layu’ niya ha hal pag-untasun (distance), sa’ sambil na ha layu’ sin piyagbiddaan sin tilibutan ku atawa ka “environment”. Bunnal niya, kiyahunitan tuud aku.
Sa’ laung sin hambuuk taymanghud nagpatumtum kaku’:

“Wayruun tau piyag-anak maingat na asal manaw.” 

Ay ma’na, wayruun maluhay ha katan sin hinang kabayaan mu, miyumuhut-muhut mu abutan. Subay in katan ini labayan panandas iban hunit; iban subay tuud paglugtuan iban pagsabaran. 
Alhamdulillah, magsukul aku pa Tuhan Rabbul ‘Aalamiyn ha katan sin ni’mat iban sahaya diyhil niya kamu’. Magsukul aku Kaniya, pasal misan biyariin in taud sin panandas limabay kaku ha lugay ku diy ha Manila, masi-masi awn mga taymanghud yan ha raig ku: magpatumtum kakuh sin unu in kalagihan ku hinangun, sin unu hangkan mayta aku yari, sin subay dih tuud aku magparaug ha tiyap-tiyap “challenges” dumatung kakuh. In shaa Allah in katan ini subay labayan paglugtu-an iban pagsabar.
Magsukul aku pa Allah, diyhilan niya aku Ahli marayaw. Dihilan niya aku maumaas makasi iban matuyu’ mag-ipat kamu iban nagpabuntul kamu pa ran marayaw. Magsukul aku ha katan sin tau, kiyakilahan ku iban nagdihil kaku’ “inspiration” ha supaya masi-masi tumindug. Magsukul aku ha katan sin ilmu’ pangadji, ha pangaddatan iban pangatayan marayaw diyuhal Niya kamu, Alhamdulillah.
In shaa Allah, masi-masi aku maglugtu’ magtuyu’ karna’ Allah ha pag-iskul, ha mammayan awn mahati ku, awn maingat ku amun mausal ku ha susungun pa kawman ku; pa ahli ku; pa ummat ku.
Salam Kasilasa.